RRR = Recuperare – Reciclare – Refolosire

PROBLEMA

Pentru oameni, Plasticul Rau este o poveste de aproape 60 de ani. Pentru noi romanii, e chiar mai noua, are doar 20 de ani.

Nu stiu cati dintre cei care citesc aceste randuri pot sa isi aduca aminte de perioada in care PET-ul de Pepsi sau Coca adus de la pachet din afara era un lucru colectionabil pe care-l pretuiam, spalam, refoloseam de nenumarate ori, era ceva util, usor, se inchidea ermetic, rezista la loviri, era perfect.
Iar, cand prindea miros, foloseam sticla taiata la plante sau ca palnie de benzina, ce mai ….era perfect!

Dar, odata cu trecerea timpului si cu venirea marilor companii, practic cu cresterea nivelului de trai, am prins obiceiul de a arunca ambalaje, de a beneficia de confortul „unica folosinta”.

Conceptul de „unica folosinta” noi nu-l aveam, deoarece in perioada comunista sistemul nu permitea risipirea de resurse (motivul fiind ca faceam economie ca sa platim datoria externa).
Si aici nu ma refer la sticla de plastic, ci la restul: colectarea deseurilor, depozitarea, reciclarea, gropile de gunoi etc.

Eu cred ca pur si simplu nu era sustenabil si atunci sistemul a decis sa nu folosim asa ceva, totul era in sticla, la vrac sau in cutie metalica.

Apa minerala, pepsi, iaurtul, uleiul, berea, mustarul samd erau la sticla, conservele erau in metal, bineinteles, iar mancarea era la vrac si ti-o ambalau in hartie, bineinteles veneai cu sacosa la cumparaturi. Punga de 1 leu era ceva scump si se refolosea intensiv si dupa ce se rupea.

Nu fac aici apologia comunismului, ecologia era doar de fatada, era o alta cale de a micsora din cheltuieli, dar daca acum avem posibilitatea, avem acces la experienta vestica, la cunostintele mondiale, vedem ce s-a intamplat in ultimii 60 de ani legat de aceasta poluare cu plastic, de ce nu facem ceva?

Da, LCD-ul e bun, telefonul mobil il aruncam dupa 2 ani, dar de ce trebuie sa aruncam 10 pahare de plastic pe zi, sau 4 sticle de jumate? De ce mancarea este superambalata si de ce arunc 30 de sticle de 1,5 pe luna?

Nu ma opun dezvoltarii tehnologiei, nu neg proprietatile industriale ale plasticului, dar ma deranjeaza cand stiu ca obiceiurile mele umplu groapa de gunoi nejustificat cu bule de aer (sticlele PET) care nu se compacteaza si nici nu se biodegradeaza.

Noi deja platim pentru confortul parintilor nostri, deja nu mai avem peste oceanic in magazin, aproape totul e de cultura, asa ca nu vreau ca pentru confortul meu sa platesca fiii mei, pe principiul: „Natura nu e ceva mostenit de la parinti, e ceva imprumutat de la copii”

SOLUTIA

Eu cred ca trebuie a punem accent pe RRR si sa responsablizam producatorul sa isi stranga ambalajele, iar daca nu poate, atunci sa stranga 100% printr-o alta firma, gen Ecorom

Nu trebuie sa uitam: „Poluatorul trebuie sa plateasca”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: